ტრანსცხიმები:როგორ ამოვიცნოთ სასიკვდილო მტერი?

- დარწმუნებული ვარ ,უკვე გსმენიათ ახალი და გაუგებარი სიტყვა”ტრანსცხიმები”.რა არიან ესენი და რით გვემუქრებიან?
- ნახევარფაბრიკატების მომზადება იოლია მყარ ცხიმებში,ვიდრე თხევადში.მყარი ცხიმების დამზადება ძალიან ძვირი სიამოვნებაა მწარმოებლისათვის და ამიტომ მოიგონეს ტრანსცხიმები,რომელიც არის მცენარეული ზეთი,გაჯერებული წყალბადით.ესეთი ცხიმების დამზადება იოლი და იაფი უჯდება მწარმოებელს,იოლად ექვემდებარემა არომატიზაციას და დიდი ხანი ინახება.ამაზე მთავრდება ამ ცხიმების უპირატესობა და იწხება ჯამრთელობის პრობლემები.ვინც ხშირად იკვებება პროდუქტებით,რომელნიც შეიცავენ ტრანცხიმებს ,მათორგანიზმში იზრდება ქოლესტერინის დოზა,იზრდება სისხლძარღვთა დაავადების რისკი :ინსულტი და მე-2 ტიპის დიაბეტი .ტრანსცხიმები წარმოიქმნებიან ტაფაზე დუღილისას წვის პროცესში.
- გაგიჩნდებათ კითხვა ,მაშ უარი ვთქვათ ცხიმებზე?არავითა შემტხვევაში,რადგან ცხიმები ძალიან მნიშვნელოვანია ჩვენი ორგანიზმისათვის ისევე,როგორც ვიტამინები და ნახშირწყლები .მაგრამ არსებობს დიდი განსხვავება სასარგებლო ცხიმბს და ტრანსცხიმებს შორის.
- სასარგებლო ცხიმები არიან მონოგაუჯერებელი და პოლიგაუჯერებელი ცხიმები.მონოგაუჯერებელი ცხიმები ხელს უწყობს ქოლესტერინის დოზის შემცირებას ,მას შეიცავს კაკალი,ზეითუნისა და ავაკოდას ცხიმები.
- პოლიგაუჯერებელი ცხიმები -ომეგა -3 და ომეგა-6 არის შეუცვლელი მჯავა-ცხიმები .მატი მირება შესაძლებელია მხოლოდ საკვები პროდუქტების მეშვეობით,რომელნიც აუმჯობესებენ სისხლძარღვთა სისტემას და ამცირებენ ანთებით პროცესებს ორგანიზმში.ამ ცხიმებს შეიცავენ ორაგული, ქაშაყი, სკუმბრია, და კალმახი,მზესუმზირის თესლი, და ნიგოზი.
- უარი თქვით ფასთფუდზე ,სადაც უამრავი ტრანსცხიმებია ,რაციონიდან ამოირეთ ან შეამცირეთ რძიანი და ხორცის პროდუქტები.უმჯობესია მიირთვათ თევზი.
- ყველაზე მავნე თვისებაა-წვა.თუ თქვენ ხშირად მიირთმევთ შემწვარ საკვებს-იცოდეთ ეს პირდაპირი გზაა კიბოსკენ.რომ შეინარჩუნოთ ჯამრთელობა მოამზადეთ საჭმელი ელექტრო ღუმელში და ორთქლზე.